15 vychytávek pro přehlednější, účinnější a čistší lednici!

Taky vám trvá, než v lednici najdete to, co potřebujete, až nakonec zjistíte, že už je to prošlé? Je nejvyšší čas na pořádný úklid a reorganizaci!

1. Potraviny v policích setřiďte do označených nádob.

Stačí si sehnat velké plastové boxy, nalepit na ně štítky a nic už nebudete muset zdlouhavě hledat.

2. Jednu přihrádku si nechte na jídlo s blížícím se datem spotřeby.

Pokud často kupujete ve slevě nebo jste si zrovna všimli, že už je potřeba něco brzo zužitkovat, stačí to dát do speciální přihrádky, abyste na to nezapomněli. Nic tak nepřijde vniveč!

3. A do jiné zas dávejte „něco do ruky“.

Pokud budete chtít vy nebo vaše děti něco k svačince, stačí si to předem připravit do této přihrádky. Alespoň vám pak děti celou ledničku nezpřehází, až budou mít na něco chuť.

4. Do malých ledniček se hodí otočný podnos.

Abyste využili každičké místo, může se vám hodit otočný podnos. Nebudete muset pokaždé všechno přerovnávat, stačí jen otočit.

5. Popište si také přihrádky ve dveřích.

Vy sice víte, kam co patří, ale členové vaší rodiny možná ne. Proto se vyplatí popsat si i přihrádky ve dveřích, aby byli všichni na stejné vlně.

6. S pomocí pár magnetů vespod nádob ušetříte další místo.

Tak jednoduché a přesto tak geniální. Dveře ledničky jsou magnetické z obou stran, tak toho můžete využít!

7. Plata od vajec mohou posloužit jako držák.

Další trik, který by jednoho jen tak nenapadl. Do plata od vajec můžete naskládat všechny dresinky, omáčky a další plastové láhve.

8. Mrazák taktéž můžete zorganizovat přidáním boxů.

Prostor v mrazáku bývá někdy ještě cennější než ten v lednici. Když si do něj přidáte různé boxy (skvěle fungují například pořadače na časopisy), vše se vám sem vejde lépe a s přehledem.

9. Šetřete místo pověšením pytlíků pomocí sponek.

Pytlíky můžete nechat bez obav viset z mřížek. Stačí vám k tomu silnější sponka.

10. Sponky vám také spolehlivě zadrží položené láhve.

Ať už jsou to láhve s vodou nebo pivem, sponka si poradí se vším.

11. Zeleninu skladujte v uzavíratelných nádobách.

Listovou nebo nakrájenou zeleninu dejte do uzavíratelného obalu. Vydrží vám mnohem déle čerstvá.

12. Nebo je alespoň vyndejte z plastových sáčků.

Zkuste zeleninu přendat do nádoby podloženou utěrkou, ubrousky nebo dokonce čistou houbičkou. Ty nasají přebytečnou vodu a prodlouží životnost potravin.

13. Ledničku můžete vyčistit šetrným přípravkem.

Ocet je na čištění ledničky ideální. Zkuste však k němu přidat i trochu citronu a rozmarýnu, abyste přebili jeho nevábnou vůni. Lednici jednou za čas vyčistěte celou, nezapomeňte na strany a zadní stěnu a – pokud to půjde – jednotlivé police vyndejte a umyjte ve dřezu.

14. Pro voňavější lednici zkuste bavlnu s vanilkovým extraktem.

Na bavlněné tampónky nastříkejte trochu vanilkového nebo pomerančového extraktu a nechte je v lednici. Pokud se však nemůžete zbavit silného zápachu, možná vám pomůže aktivní uhlí.

15. A tohle je nejvhodnější rozdělení ledničky:

1. Vrchní police: Tato police bývá nejvyšší a s malými změnami v teplotě. Sem patří ty vysoké láhve, sklenice nebo třeba vajíčka. Mléko dejte až dozadu, aby bylo v co největším chladu.

2. Prostřední police: Tohle je vaše nejvyužívanější police, dejte do ní tak jídlo k okamžité spotřebě, zbytky a vše, co často používáte. To, co se rychle kazí, mějte vždy vepředu nebo ve speciální přihrádce.

3. Spodní police: Tato police nemá mřížku, a tak se hodí nejlépe na maso a další syrové potraviny, jelikož nic nemůže protéct a kontaminovat tak další potraviny.

4. Šuplíky: Sem patří ovoce a zelenina. Pokud je to možné, mějte je rozdělené, neboť ethen z ovoce může způsobit rychlejší zrání zeleniny. Jestliže si můžete nastavit vlhkost, ovoce vyžaduje vlhkost nižší a zelenina zas vyšší.

5. Dveře: Do dveří můžete dát vše, co se nepotřebuje tolik chladit a vydrží dlouho. Často to jsou různá dochucovadla a nápoje.