20 jednoduchých triků do kuchyně, které z vás udělají šéfkuchaře!

Některé už třeba znáte, jiné pro vás možná budou novinkou. V každém případě se tyto triky hodí do každé kuchyně!

1. Silnou chuť červené cibulky zmírníte opláchnutím ve studené vodě.

Pokud vaříte s cibulkami, které svou chutí a aroma přebíjí všechny ostatní ingredience, můžete jejich sílu trochu zmírnit opláchnutím ve studené vodě. Ta totiž rozpustí obsažené sulfáty a přitom zanechá cibulku krásně křupavou.

2. Do mleté kávy přidejte špetku soli a skořice.

Předtím, než si zalejete namletou kávu vodou, do ní přidejte trošku soli a skořice. Sůl sníží hořkost a zároveň zvýrazní chuť kávy, zatímco skořice přidá další vrstvu chutí navíc.

3. Pro bohatší chuť vařte ve vývaru místo ve vodě.

Silný vývar je oproti vodě daleko lepším základem spousty jídel. Nejen že je velmi výživný, ale také dodá jídlu bohatší chuť.

4. Nejlepší sůl je vločková nebo mořská.

Největší rozdíl mezi solí je v jejich velikosti. Vločková sůl je nejméně zpracovaná a tím pádem největší. Podobnou velikost má i ta mořská. Obě se tak hodí například pro solení masa, neboť z něj dokážou lépe vytáhnout vodu, aniž byste ho přesolili.

5. Zeleninu do salátu nejdříve osolte.

Pokud zeleninu předem osolíte, vytáhnete z ní nahromaděnou vodu a uvolníte obsažené chutě. Navíc takový salát zůstane křupavější po delší dobu.

6. Naložte si maso do vaječných bílků a kukuřičného škrobu.

Obal z vaječných bílků a kukuřičného škrobu dodá masu jemnou strukturu, která nebude nikdy moc tuhá nebo suchá. Takové maso si udrží svoji šťávu a jen tak ho nepřevaříte.

7. Abyste upekli perfektní dort bez receptu, hlídejte si poměry ingrediencí.

Základními poměry při pečení dortu je hmotnost cukru = hmotnost mouky a hmotnost vajec = hmotnost másla. Pokud se budete těchto pravidel držet, nemůžete udělat chybu.

8. Do pečení vždy přidejte trochu soli.

Stačí i jen polovina čajové lžičky soli, abyste zvýraznili chuť ostatních ingrediencí a koření při pečení.

9. Udělejte si podlévaná vejce, jednodušší ale stejně chutnou verzi ztracených vajec.

Připravte si vejce, jako když děláte volské voko, ale nalijte k nim trochu vody a přikryjte pokličkou. Po přibližně 45 sekundách přendejte na talíř a dochuťte dle libosti.

10. Zvýrazněte chuť pokrmů troškou balsamica.

Balsamicový ocet není jen pro dochucení rajčat s mozzarellou. Perfektně se hodí také pro zvýraznění chuti opečené zeleniny, nudlí nebo dokonce i jahod.

11. Před opékáním maso osušte papírovými utěrkami, nasolte a na pánvi si nechte dostatek místa.

Maso byste také měli vždy opékat na pořádně rozpálené pánvi a to nejlépe té nerezové nebo litinové.

12. Do těsta přilejte trochu vodky pro extra křehkost.

Pokud potřebujete opravdu křehké těsto, stačí do něj přidat vodku. Většina alkoholu se při pečení vypaří, takže se nemusíte bát, že by vám koláč chutnal po vodce.

13. Při pečení musí být všechny ingredience vychlazené.

Nepoužívejte pouze studené máslo, ale také vychlazenou mouku a cukr. Zabráníte tomu, aby se máslo rozteklo ještě před pečením a výsledné dílo bude ještě křehčí a máslovější.

14. Přidáním mléka a škrobu dosáhnete krémovějších míchaných vajec.

Nejdříve si smíchejte mléko (1/2 lžíce na vejce) a škrob (3/4 lžičky na vejce) a poté přidejte vejce. Na pánvi je pak stačí jen zlehka osmahnout.

15. Chilli můžete zahustit tortillovými chipsy nebo kukuřičnou moukou.

Pro tradičnější recept můžete mouku ještě smíchat s pivem, než ji do chilli přidáte.

16. Pro přípravu perfektních steaků je předem nasolte, opláchněte a osušte.

Nasolte steaky (nejlépe vločkovou solí) a to hodinu předem za každý palec (2,5 cm) jejich tloušťky. Poté odeberte vodu z jejich povrchu, opláchněte sůl a nakonec pořádně osušte papírovými utěrkami.

17. Do domácího ledového čaje přidejte špetku jedlé sody.

Jedlá soda totiž neutralizuje třísloviny, které ledový čaj dělají hořkým.

18. Jedlou sodou můžete také změkčit maso.

Jedlá soda zvýší zásaditost masa, které pak při vaření pomaleji ztuhne. Dejte si ale pozor, aby na maso nepřenesla svoji silnou chuť. Maso s jedlou sodou marinujte nanejvýš 15 minut nebo se snažte její chuť zmírnit přidáním citronové nebo limetkové šťávy.

19. Kuchyňské nože vám vydrží déle ostré správným mytím a skladováním.

Nože byste nikdy neměli mýt v myčce, ale pouze ručně ve dřezu. Nejlépe je uložíte vložením do dřevěného stojanu. Ze dřeva byste také měli být kuchyňská prkénka, která čepel nejméně poškozují.

20. Teplota nádobí by měla odpovídat teplotě podávaného jídla.

Pokud předehřejete nebo zchladíte nádobí, pokrm zůstane déle teplý nebo naopak studený. Navíc to udělá dobrý dojem na hosty. Pro zahřátí stačí talíře vložit na 5 minut do trouby na 90° C a pro zchlazení je dejte na 20 minut do ledničky.