6 receptů na sladkosti, které si uděláte jen ze tří surovin (a bez přidaného cukru)

Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete hned zhřešit něčím, co má v sobě tunu přidaného cukru? Tak to si tyto recepty opravdu oblíbíte!

1. Palačinky z čokoládového proteinu

Postup:

  • Pro jednu porci dejte do mixéru jeden zralejší banán, 2 vajíčka a 1 odměrku čokoládového proteinového prášku (popřípadě kakaového prášku). Vše pořádně rozmixujte.
  • Zapněte plotnu na nižší střední teplotu a připravte si malou pánvičku, kterou postříkejte olejem ve spreji nebo na ní nechte rozpustit trochu másla.
  • Doprostřed nalijte trochu palačinkového těsta. Palačinky dělejte jen malé, mají tendenci se trhat, a tak bude takto jejich otáčení jednodušší.
  • Po dvou minutách na každé straně by měly být hotové. Průběžně je ale kontrolujte.

Palačinky můžete ochutit také skořicí, kokosem nebo kousky čokolády. Na vrch pak můžete přidat jahody nebo maliny. A čím zralejší banán použijete, tím sladší těsto bude a s lepší konzistencí.

2. Ovesné sušenky

Postup:

  • V míse rozmačkejte 2 zralé banány, přidejte hrnek ovesných vloček, hrst rozinek a vše pořádně zamíchejte. Pokud bude těsto moc řídké, přidejte ještě ovesné vločky.
  • Těsto rozdělte na asi 16 malých placek, které vyskládejte na tác s pečicím papírem a pečte na 180° C po dobu 15 minut. Průběžně kontrolujte.

Do sušenek může přidat také skořici, ořechy, vanilku, kousky bílé čokolády nebo brusinky. Jen to moc nepřežeňte, aby se vám pak nerozpadly.

3. Nepečené řezy

Postup:

  • Roztavte společně hrnek arašídového másla s ½ hrnkem medu v mikrovlnce (1 – 2 minuty) nebo na plotně.
  • Přimíchejte ovesné vločky. Možná vám budou stačí jen 2 hrnky namísto 3, záleží na použitém arašídovém másle a medu. Vše pořádně zamíchejte.
  • Směs nalijte na tác s pečicím papírem a na pár hodin nechte vychladit do lednice, dokud nebude dostatečně tuhá na rozkrájení.

Opět si můžete řezy dochutit přidáním arašídů, lněných semínek nebo kousků čokolády.

4. „Zmrzlina“ z banánů, arašídového másla a kakaa

Postup:

  • Nakrájejte a zmrazte 2 zralejší banány.
  • Po zmražení je rozmixujte v kuchyňském robotu nebo silném mixéru. Jestli chcete, můžete k nim přidat trochu vody nebo mandlového mléka.
  • Přidejte k nim 2 lžíce arašídového másla a 1 lžíci kakaového prášku. Vše ještě jednou pořádně promíchejte.

K „zmrzlině“ můžete přidat také kousky ovoce jako jahody, borůvky nebo broskve. Podávejte ji ihned, po dalším zamražení ztrácí svoji texturu.

5. Kuličky z mandlového másla

Postup:

  • Do kuchyňského robota nasypte 2 hrnky ovesných vloček a rozmělněte je až na hrubší prášek.
  • Do robota přidejte sklenici mandlového másla (cca 500 ml) a 1/3 hrnku javorového sirupu nebo medu. Pořádně promíchejte. Pokud bude těsto moc tuhé, přilejte trochu vody.
  • Z těsta udělejte malé kuličky a uložte do lednice.

Aby byli kuličky ještě výživnější, můžete do těsta přidat proteinový prášek nebo lněná semínka. A pro ještě sladší chuť můžete vychlazené kuličky namočit do rozpuštěné čokolády.

6. Bezmoučný kakaový dortík

Postup:

  • V kuchyňském robotu rozmixujte jeden malý a velmi zralý banán, jedno vejce a 2 až 3 lžíce kakaového prášku. Promíchejte, dokud se vám nevytvoří těsto.
  • Vymažte si hrneček máslem, nalijte do něj těsto a na minutu dejte do mikrovlnky. Jedna minuta může a nemusí stačit, záleží na síle mikrovlnky a jakou texturu dortíku chcete mít.

Pro ještě lahodnější chuť můžete na vrch přidat trošku arašídového másla. Jestliže nechcete dortík péct v mikrovlnce, můžete ho dát do trouby na 180° C na 10 až 15 minut.