Víte, jak si vlastnoručně udělat tu nejlepší čokoládu?

33

Andy z kanálu How To Make Everything, si po vlastnoruční výrobě knihy zajel do Mexika, aby poznal proces vyrábění té nejlahodnější čokolády…

Základem čokolády jsou plody kakaovníku. Ten najdete růst jen v oblasti rovníku.

jak-se-dela-cokolada1

Z plodů se získávají semena, známé jako kakaové boby. Ty mají ze začátku sladkou, ovocnou příchuť.

jak-se-dela-cokolada2

Čokoládová chuť se z nich dostane teprve kvašením, které trvá 5 až 7 dní.

jak-se-dela-cokolada3

Poté se suší na slunci po dobu 4 dní, přičemž se každé 2 hodiny prohrabují.

jak-se-dela-cokolada4

Následuje pražení, které z bobů vytáhne ještě čokoládovější chuť.

jak-se-dela-cokolada5

Boby se pak musí prosít a vyloupat ze slupek.

jak-se-dela-cokolada6

Další přísadou je cukr, který zmírní přirozenou hořkost kakaa. Nejdříve se nasekají stébla cukrové třtiny.

jak-se-dela-cokolada7

Z nich se poté vyvaří šťáva, která následně zkrystalizuje do cukrového prášku.

jak-se-dela-cokolada8

Mezitím se z vyloupaných bobů vylisuje rostlinný tuk, tedy kakaové máslo. Zbylá hmota se nazývá kakaový prášek.

jak-se-dela-cokolada9

Všechny ingredience se smíchají a melou po dobu alespoň 8 hodin.

jak-se-dela-cokolada10

Následně probíhá temperace, která čokoládě dodá jemnější a křehčí formu.

jak-se-dela-cokolada11

Pak už jen zbývá čokoládu nalisovat do forem…

jak-se-dela-cokolada12

… a po vychlazení okusit, jak chutnají nebesa!

jak-se-dela-cokolada13

Sdílejte tento článek s ostatními!