Ze staré cementárny si udělal domov. Teď to vevnitř vypadá jako v paláci!

45 let pracoval španělský architekt Ricardo Bofill na rekonstrukci zchátralé továrny na cement. Nyní své dílo jménem La fábrica představuje světu!

V roce 1973 Ricardo koupil továrnu z počátku 20. století poblíž Barcelony.

Viděl v ní totiž obrovský potenciál, a tak se dal ihned do rekonstrukce.

Po letech bourání a úprav se jeho tým dal do interiéru, který chtěli předělat do podoby moderního sídla.

Exteriér je naopak obepnutý bujnou vegetací a zelení.

Celý komplex byl předělán na naprosto unikátní sídlo.

„Cementárna je místem práce par excellence,“ píše Ricardo na svých webových stránkách.

Každá místnost má jedinečný design, žádné dvě místnosti nejsou stejné.

„Můj dojem je, že zde žiji v uzavřeném vesmíru, který mě chrání před tím venku a každodenním životem“, píše dále architekt.

„Život zde probíhá v nepřetržitém sledu, s jen velmi malým rozdílem mezi prací a odpočinkem.“

Najdete tu tak mnoho míst na odpočinek, ať už venku nebo pod střechou.

Stejně důležité jsou i kancelářské prostory, neboť je část komplexu využívána jako studio pro Ricardův tým.

Zvenku je cementárna pokrytá nejčastěji trávou, ale najdete zde i eukalypty, palmy a olivovníky.

Obří budova tak vypadá jako postapokalyptická vzpomínka…

… avšak s plně fungujícím vnitřkem.

Ovšem ani dnes rekonstrukce nekončí, stále je na čem pracovat.

Richard ve svém životním díle ukazuje svůj životní styl, stejně jako svoji vizi.

La fábrica tak asi nikdy nebude zcela dokončena, což jen posiluje její šarm.

A navíc ukazuje, že s dostatkem kreativního myšlení může být každé místo nádherné!